پیوند ازدواج از مقدسترین پیوندهاست که دین به ارمغان آورده است. با این پیوند زندگی دو همسر دگرگون میشود و در صورتی از پایداری بهرهور است که دو رکن فیزیکی آن یعنی زن و شوهر همتراز یکدیگر باشند. همترازی در فرهنگ ، عقیده ، زیبایی و مال و منال و سن و موقعیت اجتماعی در دیدگان و فرهنگ عمومی ملاک است ،لیکن دینشاخص مهم همترازی را در ایمان و عقیده میداند. اگر دو همسر در ایمان همتراز هم باشند معیارهای دیگر از اهتمام آن چنانی برخوردار نمیباشند. شرح این ماجرا در کتاب فاطمه «س» الگوی زندگی آمده است. آنچه در این جا مورد توجه است ، این که گاهی برخی از افراد از لحاظ معنوی از مقام و مرتبهای بهرهور هستند که کمتر افرادی همتا و همتراز آنان قرار میگیرند و گاهی برجستگی افراد آنچنان است که چه بسا همتای آنان منحصر به فرد میباشد.
رسول الله صلی الله علیه و آله فرزندان متعددی از دختر و پسر داشت که برخی از دختران وی ازدواج هم نمودند.در مورد آنان رسول الله «ص» یک برخورد عادی داشت و با خواستگاران هیچ گونه سختگیری روا نداشت و حتی افرادی چون خلیفه سوم وقتی به خواستگاری آمد دختر خود را به وی تزویج کرد.
لیکن دختر دیگر رسول الله «ص» فاطمه زهرا که سیدة نساء العالمین است امر ازدواجش با سایرین تفاوت مهم دارد. اختیار و تصمیم ازدواج آن نه تنها به دستخود دختر و حتی پدر بزرگوارش چون رسول الله «ص» نمی باشد، بلکه عالم غیب در این باره تصمیم میگیرد. افراد فراوانی از صحابه رسول الله «ص» و قریش بمانند ابوبکر «پدر زن رسول الله »،عمر،عبد الرحمن عوف و... به خواستگاری این دختر آمدند، و با این که از لحاظ اجتماعی برخی از آنها قرابت سببی هم با رسول الله «ص» داشتند. و مناسب بود که حضرت با درخواست آنها موافقت میکرد. لیکن با سکوت به تمام خواستگاران جواب رد دادند. این جواب رد به گونهای بود که آنان متوجه شدند که امر ازدواج فاطمه «س» یک موضوع عادی نیست. تصمیم آن بهعالم غیب و ملکوت ارتباط دارد.که رسول الله «ص» خود اظهار داشت: ما انا زوجت علیا و لکن الله«عز و جل»زوجه لیلة اسرى بى عند سدرة المنتهى.
«فاطمه را من به همسری علی در نیاوردم بلکه خدای سبحان این پیوند را در شب معراج برقرار نمود.» و نیز اظهار داشتخدای سبحان بین من و علی پیوند برادری برقرار نمود و خدای سبحان از بالای هفت آسمان دخترم را به علی بن ابی طالب تزویج نمود:ان الله آخى بینى و بین على بن ابى طالب و زوجه ابنتى من فوق سبع سماواته.
این پیوند آسمانی به این خاطر است که زیر آسمان نیلگون تنها علی همتای دختر رسول الله «ص» میباشد:
امام صادق علیه السلام: لو لا ان الله خلق امیر المؤمنین لفاطمة ما کان لها کفو على الارض. «اگر خدا علی علیه السلام را نمیآفرید برای فاطمه «س» همتا وجود نداشت.» این نیز افتخار و فضیلت دیگری است برای علیکه تنها همتای دختر رسول الله «ص» است.در بین صحابه رسول الله «ص» از مهاجرین و انصار کسی به این فضیلت دسترسی ندارد. همگان به این فضیلت قبطه خوردند.که عمر خود اعتراف کرد: سه فضیلت نصیب علی شد که اگر یکی از آنها نصیب من میشد برتر بود از شترهای سرخ موی ، ازدواج با فاطمه و پرچم دار بودن جنگ خیبر و آیه نجوا. در هر صورت این پیوند مقدس بین علی و فاطمه در سال دوم هجری اندکی بعد از جنگ بدر برقرار میشود.
پیوند ازدواج با فاطمه افتخار منحصر به فرد برای علی میباشد ، همانند سبقت در اسلام. این ازدواج نه تنها از جانب غیب پیشنهاد شده است که مراسم آن هم با شرکت ملکوتیان برگذار میشود.خدای سبحان پیشنهاد میدهد ، جبرئیل بر این پیوند عقد خطبه میخواند و ملائکه خدا بر آن شهادت میدهند و رسول الله «ص» به سیادت شکوه آن شهادت میدهد. و فرشتگانی مانند جبرئیل و میکائیل همراه با هفتاد هزار فرشته در مراسم شرکت و جبرئیل و میکائیل تکبیر میگویند.و از همین تکبیر فرشتگان رسم شد در میان مسلمانان که در مراسم عقد و عروسی تکبیر بگویند.